Over de gezondheid van de Cane Corso op dit moment is weinig bekend. De discussies hieromtrent zijn nog in volle gang.
Deze onduidelijkheid heeft niet alleen te maken met het ontbreken van onderzoeken, maar ook met het verzwijgen van problemen binnen ons ras. Het enige wat afgelopen jaren gebeurd is, is het verbeteren van de HD uitslagen door hierop te selecteren. Maar dit lijkt een topje van de ijsberg als men weet dat er in de Internationale database van ruim 16000 honden de HD uitslagen ontbreken.

Als trouw lezers van de verschillende Cane Corso fora is ons gebleken dat er meer problemen spelen. ED in allerlei vormen, hartproblemen, epilepsie, problemen van het bewegingsapparaat en dit zijn nog maar enkele problemen.

De Cane Corso Stichting wil een gezondheidsinventarisatie houden waarbij werkelijk gemeten wordt welke problemen er zijn en waarbij de ernst daarvan gemeten wordt. Aan de hand van de gegevens kan men dan een programma maken dat gericht is op de gezondheid van de Cane Corso en ter verbetering van die gezondheid.
Maar het meten en weten brengt met zich mee dat wij sponsers zoeken om dit soort onderzoeken mogelijk te maken, zodat wij over 50 jaar nog kunnen genieten van de Cane Corso zoals die hoort te zijn.